Kentsel dönüşüm süreci, Türkiye'de özellikle 99 depreminden sonra daha da önem arz etmeye başlamıştır. Birçok ilinden fay hattı geçen ülkemizde yapılan inşaatların, yasalara ve yönetmeliklere uygun, insanın en temel haklarından olan yaşama ve barınma hakkını kollayıcı şekilde inşaa edilmesi için kentsel dönüşüm süreci önem arz etmektedir. 6.02.2023 tarihinde 11 şehrimizi etkileyen 6 Şubat depremi ve yıllardır uzmanların olacağını öngördüğü Marmara depremi de Kentsel Dönüşüm Kanununa İlişkin değişiklik yapılmasında etkili olmuştur. Değişiklikteki en önemli sebeplerden biri sürecin daha hızlı gerçekleşmesini sağlamaktır. Bu sebeple 9.11.2023 tarihinde "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" Resmi Gazetede yayımlandı.
Biz de bu makalede kentsel dönüşüm sürecine geçişte kat maliklerinin/ev sahiplerinin, yüklenicilerin ve ilgili idarelerde yaşanacak süreç ve ihtimaller dahilinde ortaya çıkabilecek ihtilafları aydınlatmak adına kentsel dönüşümün ne olduğunu, bu sürecin değişiklik öncesinde genel olarak nasıl gerçekleştiğinin özeti ve ardından kentsel dönüşüme ilişkin yeni düzenlemelerin ne olduğunu açıklayacağız.
Yazı İçeriği
Kentsel Dönüşüm Nedir?
KENTSEL DÖNÜŞÜM NEDİR?
Kentsel dönüşüm, şehirlerin daha yaşanabilir ve sürdürülebilir hale getirilmesine yönelik bir uygulamadır. 6306 sayılı Afet Riskli Yapıların Yenilenmesi Hakkında Kanun uyarınca, şehirlerde afet riski taşıyan alanların belirlenir ve yıkılma riski taşıyan binaların, devletin sağladığı yapım kredisi, kira yardımı, belediye harç - vergi vb. avantajlarını da kullanarak yeniden yapılmasını kapsar. Bu hususta akıllara gelen en mühim soru ise bina güçlendirmesinin nasıl yapılacağı ve sonraki kentsel dönüşüme geçiş sürecidir.
Bu kapsamda öncelikle;
1. KENTSEL DÖNÜŞÜM KARARI ALINMASI, BUNUN İÇİN YAPILACAK TOPLANTI VE USULÜ
Eğer kat maliklerince riskli olduğu düşünülen bir yapı varsa ve kentsel dönüşüm sürecinden faydalanmak isterlerse 634 s. Kat Mülkiyeti Kanunu madde 29/2 uyarınca usulüne uygun olarak (toplantı için istenilen tarihten en az onbeş gün önce bütün kat maliklerine imzalattırılacak bir çağrı veya bir taahhütlü mektupla, toplantı sebebi de bildirilmek şartiyle) yapılan toplantıda oy çokluğu ile karar alınmasıyla başlayacaktır. Bundan sonra ev sahiplerinden en az birisinin gerekli evraklar ile kentsel dönüşüm yasalarınca inşaatı yapma konusunda yetkili bir firmaya başvurması ile kentsel dönüşüm süreci ile ilgili ilk adım atılmış olur.
Kentsel dönüşüm için yetkili firmadan kasıt görüşülen yüklenici firmalarının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkili kılınması demektir. Bu süreçte görüşülen firmalardan fiyat teklifi alınır ve kat maliklerine sunacakları imkanlar değerlendirilir. Ardından çoğunluk için uygun olan bir firmayla anlaşma yapılması adına görüşme sağlanır.
2. YAPININ İNCELENMESİ VE SÜREÇ
Görüşmeler sonucunda başvurulan firma deprem risk raporu hazırlamalıdır. Deprem risk raporu hazırlanmasında gerekli incelemeler (karot alımı, statik proje, donatı tespiti vs.) yapılarak bu rapor hazırlanır. Bu raporun içeriğinde binanın doğal afetlere karşı riski tespit edilmektedir. Bunun sonucunda riskli yapı veya risksiz yapı ifadesi bulunur. Riskli yapılar kentsel dönüşümün getirdiği bütün kazanımları kullanmaya hak kazanırlar. Ancak dikkat edilmelidir ki risksiz olduğu tespit edilen yapılar bina sağlam demek değil, sadece Kentsel Dönüşüm Kanunu kapsamına girmediği anlamına gelir.
a. KAT MALİKLERİNE VE TAPUYA BİLDİRİM
Bu süreçlerin ardından ilgili idareye tapu durumları bildirilir. Tapu dairesi, bu bildirimi alır almaz konutun arsa kütüğüne "riskli yapı" şerhi ekler ve ayrıca ev sahiplerine bu durumu bildiren bir tebligat gönderir. Bu tebligatta, yapının riskli bir yapı olarak sınıflandırıldığı ve bu duruma 15 gün içerisinde itiraz edilmezse, 60 gün içinde yıkılacağı belirtilir.
b. KAT MALİKLERİNİN KENTSEL DÖNÜŞÜME İTİRAZ SÜRECİ
Tebligatın tebliğinden itibaren 15 gün içinde bu karara itiraz edilebilir. Ancak itiraz, sadece yapının yapısal sağlamlığına veya ilgili testlerin ve hazırlanan raporun uygunluğuna ilişkin usulsüzlük iddiasıyla yapılabilir. İtiraz hakkı, sadece tapuda yazan maliklere aittir dolayısıyla başkası tarafından bu itiraz hakkı kullanılamaz. Yapılan itirazın ardından, rapor ilgili idare tarafından Kentsel Dönüşüm Üst Kurulu'na gönderilerek incelenir.
3. KENTSEL DÖNÜŞÜME GEÇİŞ
Artık bundan sonraki süreçte (eğer itirazlar mevcutsa itiraz süreçleri sonuçlandıktan sonra) kat malikleri 634 s. KMK'daki usullere uygun şekilde toplantı yapar ve yüklenici firma kesin olarak seçilir. (KMK m. 29/2; toplantı için istenilen tarihten en az onbeş gün önce bütün kat maliklerine imzalattırılacak bir çağrı veya bir taahhütlü mektupla, toplantı sebebi de bildirilmek şartiyle) Alınan karar apartman karar defterine kaydedilir.
Riskli yapıların yıkımı konusunda 2/3 çoğunluğun karar alması yeterli olur. (Yeni düzenlemeyle aşağıda bahsedileceği üzere karar yeter sayısında artık salt çoğunluk aranmaktadır.) Kararı kabul etmeyen veya toplantıda bulunmayan kat malikleri varsa onlara noter kanalıyla resmi bildirim yapılır. Yasal süre içinde bu değerlemeyi kabul etmeyen ev sahiplerinin sahip oldukları evler, açık artırmada satışa sunulur ve çoğunluk kararına katılmayanların hisseleri rayiç değeri üzerinden açık artırma ile 2/3 çoğunluğa satılır.Bu şekilde satılamayan hisseler ise Devlet tarafından değeri üzerinden kamulaştırılır.
4. KENTSEL DÖNÜŞÜM KARARI ALINDIKTAN SONRAKİ SÜREÇ / MÜEAHHİT FİRMA VE KAT MALİKLERİ ARASINDAKİ SÜREÇ
Bundan sonra müteahhit ile noter onaylı Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi imzalanır ve müteahhit firma yeni yapılacak konutun mimari, statik vb. hazırladıkları projeleri idareye teslim eder. Sonucunda da yapı ruhsatı alınır.
a. Devletten Kira Desteği
Kira desteği için İl Kentsel Dönüşüm Müdürlüğüne başvuruda bulunulması gerekir. Kira yardımı şehirden şehre farklılık göstermekle beraber 2023 yılı İstanbul için 24.4.2023 tarihinden itibaren 5.250 TL + 10.500 TL de taşınma yardımı şeklindedir.
b. Kira Yardımı İçin Gerekli Belgeler
5. YENİ YAPILAN İNŞAATIN TESLİMİ
İskan alınmasıyla resmi tüm işlerinin bittiğini gösteren belge ile beraber kat maliklerinin tapularını teslim almasıyla sonuçlanır.
YENİ DÜZENLEMELER NEDİR ve KENTSEL DÖNÜŞÜM SÜRECİNE ETKİLERİ NELERDİR?
Dolayısıyla savunmalara karşı bir cevap verilememesi keza yine önceki süreçte yürütmenin durdurulması talebinde bulunulmasına itiraz hakkı mevcutken yeni düzenlemeyle yürütmenin durdurulmasına ilişkin verilen kararlara itiraz edilemeyecek olması hak arama ve hakkaniyete ne kadar uygun olduğu tartışılır hale geldi.
Böyle bir durumda akıllara gelen en önemli sorulardan birisi ise şudur; bu kadar kısa süre içerisinde 6 Şubat depreminde de yeni ve sözde deprem yönetmeliğine uygun olarak yapılan binaların bile yıkıldığını herkes görmüşken, bu deprem vesilesiyle çıkartılan yeni yasada insanların can güvenliği ve yaşam haklarını garanti altına alan kentsel dönüşüm sürecini hızlandırıp aceleci davranmak ne denli doğrudur? Bu durum gerçekten doğal afetler karşısında insanların hayatlarını güvenceye almaya yönelik midir yoksa gayrimenkul geliştirme süreci midir tartışma konusu haline gelmiştir.
Bu da demektir ki kamu yararı ve insan hakları gözetilerek yapılması gereken kentsel dönüşüm sürecinin hukuk nazarında en temel haklardan olan mülkiyet hakkına polis gibi kolluk kuvveti marifetiyle müdahalesi mümkün hale gelecek.
Yani süregelen oy çokluğu oranından farklı olarak (2/3) artık salt çoğunluk (%50 + 1 ) oy alınması ile tüm iş ve işlemler yapılabilecek.
Neticeten şunu belirtmeliyiz ki hukukta yapılan değişiklikler elbette çağın gelişmesi, teknolojinin ilerlemesi ve olağan koşulların yarattığı şartlar bakımından düzenlenmesi gerekmektedir fakat bunların hepsi hukukun güvencesi ve insan haklarını üstün tutma çerçevesinde gerçekleştirilmelidir.
Av. Nisa KARAMAN